Įtakingiausios Lietuvos viešojo sektoriaus institucijos


itakaNeseniai vienas Lietuvos portalas paskelbė įtakingiausių valstybės tarnautojų sąrašą. Pasitelkęs keletą tyrimo metodų, pabandžiau išanalizuoti įtakingiausių valstybės tarnautojų dešimtuką keliais pjūviais, ir iš šios analizės susiformavo įtakingiausios Lietuvos viešojo sektoriaus institucijos. Kokios gi institucijos valdo Lietuvą? Į reitingavimo detales čia nesigilinsiu, nagrinėjau tik pirmąjį įtakingiausių valstybės tarnautojų dešimtuką. Po pirmojo reitingavimo ir klasifikavimo išgryninau šešias įtakingiausias Lietuvos viešojo sektoriaus institucijas. Pirmosios dvi vietos šiame reitinge atiteko už finansų ir monetarinę politiką atsakingoms institucijoms, t.y. toms, kurios valdo mūsų pinigus. Kiek netikėta, bet gana aukšta trečioji vieta atiteko Vyriausiajai rinkimų komisijai. Toliau eina už verslo reguliavimą atsakingos institucijos, ir sąrašą užbaigia vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus institucija (žr. 1 pav.).

itaka1Šaltinis: sudaryta remiantis Delfi.lt Lietuvos įtakingiausieji valstybės tarnautojai  (žr. 2015-11-06)

Toliau pažiūrėjau, ką apie įtakingiausias Lietuvos viešojo sektoriaus institucijas mano valstybės tarnautojai. Pirmąją ir antrąją vietas išlaikė Lietuvos bankas ir Finansų ministerija su susijusiomis institucijomis, tačiau į trečiąją vietą pakilo Ūkio ministerija su susijusiomis institucijomis, Vyriausioji rinkimų komisija nukrito į penktąją vietą (žr. 2 pav.).
itaka2Šaltinis: sudaryta remiantis Delfi.lt Lietuvos įtakingiausieji valstybės tarnautojai  (žr. 2015-11-06)

Kadangi valstybės institucijos reguliuoja verslo subjektų veiklą, buvo įdomu žvilgtelėti, kokios yra verslininkų preferencijos dėl įtakingiausių Lietuvos viešojo sektoriaus institucijų. Pirmąją vietą šiame reitinge vienareikšmiškai išlaikė Lietuvos bankas (matyt tai – natūralu, nes jis per pastaruosius keletą metų sugebėjo sureguliuoti kelis milijardinius verslus). Tačiau matome, kad Ūkio ministerija su susijusiomis institucijomis pakilo į antrąją vietą. Tarp antrosios ir trečiosos vietos susidarė solidus skirtumas, kurį nulėmė verslininkų nuomonė apie Finansų ministeriją. Pažymėtina tai, kad Vyriausioji rinkimų komisija kovoje dėl ketvirtos vietos aplenkė verslą reguliuojančią instituciją – Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (žr. 3 pav.).
itaka3Šaltinis: sudaryta remiantis Delfi.lt Lietuvos įtakingiausieji valstybės tarnautojai  (žr. 2015-11-06)


Related posts

Leave a Comment