Startuoliai viešajame sektoriuje – misija įmanoma?


Ar savivaldybių valdomos įmonės gali būti startuoliais? Pasirodo gali, bet ne pas mus. Tokie startuoliai jau veikia pas mūsų kaimynus Švedijoje. Apie vieną iš jų, šiandien jums ir papasakosiu.
ReTuna Återbruksgalleria – pirmas pasaulyje nereikalingų daiktų perdirbimo prekybos centras. 2015 metais šį centrą įkūrė Eskilstumo miesto savivaldybės valdoma įmonė Energi och Miljӧ. Šios savivaldybės valdomos įmonės misija – suteikti optimalią naudą vartotojams ir gyventojams su minimaliu poveikiu aplinkai, kartu kuriant darnios visuomenės naudą dabartinei ir ateities kartoms. Įmonė vykdo veiklą šešiose verslo segmentuose: elektros tinklai, elektros rinka, vandens tiekimas ir kanalizacija, perdirbimas ir elektros tiekimas, rinkodara ir pardavimai. Prekybos centro atidarymas tapo dar vienu šios įmonės verslo segmentu.
Kaip gi veikia prekybos centras? Lankytojai surūšiuoja nereikalingus daiktus. Tada daiktai (žaislai, baldai, drabužiai, el. prietaisai), kurie gali būti naudojami pakartotinai, pristatomi į prekybos centro vietą pavadinimu „Returen“. Gavę daiktus, įmonės darbuotojai atlieka pirminį jų valymą, peržiūri, kas yra tinkama pardavimui. Tada daiktais pradedama prekiauti prekybos centro parduotuvėse. Papildoma daiktų valymą, taisymą, reguliavimą, tobulinimą atlieka parduotuvių personalas. Taip daiktams suteikiamas antras gyvenimas. Be to, prekybos centre veikia kavinė ir atliekų rūšiavimo mokymo centras.
Galvojate, ar gali toks prekybos centras atsirasti Lietuvoje? Pirma, dabartinė vyriausybė būtų prieš naujų savivaldybės valdomų įmonių steigimą. Antra, jei ir atsirastų galimybė įsteigti, tai vadovu būtų paskirtas kažkas iš saviškių ir susijęs politiniais ryšiais. Trečia, iš karto giminaičiai, draugai sukurtų „įmonėles“, kurios teiktų „šlamštą“, kuris būtų brangiai realizuojamas tokiame prekybos centre. Toliau scenarijus Jums jau greičiausiai ne vieną kartą matytas ir žinomas.
Akivaizdu, kad į tokias socialines inovacijas taip ir teks žiūrėti iš kitos Baltijos jūros pusės. Tačiau būtent taip veikia žalioji ekonomika ir jau 2016 metais šios savivaldybės valdomos įmonės prekybos centro pardavimo pajamos siekė 8,1 mln Švedijos kronų (apie 4 mln. EUR) ir buvo sukurta 50 darbo vietų.

Nuotraukos autorius – Jaroslav Dvorak.


Related posts

Leave a Comment