Subjektyviai objektyvus žvilgsnis į vietos savivaldos rinkimus 2019 Klaipėdos mieste. Lūkestis # 1: dėmesys Pietinei miesto daliai


Šiek tiek statistikos iš VRK. Klaipėdos mieste vietos savivaldos rinkimuose dalyvauja 12 kandidatų į merus ir 15 sąrašų su 383 kandidatais į tarybos narius. Visai nemažai. Ir tai yra sveikintinas dalykas – kuo daugiau dalyvių, tuo didesnė konkurencija, tuo labiau anie turi stengtis.
Man, kaip rinkėjai, aktualu, kad kandidatuojantys atlieptų mano lūkesčius, kurių tarpe keletas net ir labai praktiškų.

Lūkestis # 1, kad pagaliau į tarybą pakliūtų žmonės, gebantys ir galintys pasirūpinti ne tik Šiaurine ar Centrine, bet ir Pietine miesto dalimi. O tiksliau – tos Pietinės dalies pačių piečiausiu pakraščiu. T.y. tuo, kuris išsidėstęs palei Jūrininkų prospektą nuo pat uosto iki pat Rimkų pervažos. Apie šį miesto kampelį dabartiniai miesto vadovai atsiliepė, kaip apie retai apgyvendintą, daugiausiai atvykstančių darbininkų, kurie retai prausiasi, miesto dalį; o viena miesto žurnalistė palygino su Paryžiaus priemiesčiu – suprask, vietos gyventojai yra panašūs į viską siaubiančius ir niokojančius Afrikos ir Azijos imigrantus.
Kadangi reali situacija čia visiškai skirtinga, nusprendžiau ‚prafiltruoti‘ 15 sąrašų programas, bandydama surasti, ką gero kandidatai (ne į merus, o į eilinius tarybos narius) planuoja nuveikti šio piečiausio miesto kampelio gyventojų labui. Labai norėčiau ‚prafiltruoti‘ ir visus 383 kandidatus pagal jų gyvenamąją (deklaruotą) vietą – vis tiek, ženkliai didesnė tikimybė, kad čia pat gyvenantis žmogus matys problemas ir greičiau imsis jų sprendimo. Juk tam ir reikalingi tarybos nariai. Tačiau to padaryti negaliu, nes šių duomenų VRK viešai neskelbia. Todėl kol kas apsiriboju sąrašų programomis.

Paieškos metodika paprasta:
1) analizuoju tik partijų ar rinkiminių komitetų oficialiose internetinėse svetainėse pateikiamą informaciją;
2) paieškos filtras – visi įmanomi pietinį miesto pietinės dalies kampelį padedantys identifikuoti žodžiai (pvz., pačios pietinės miesto dalies paminėjimas, konkrečios gatvės ar čia išsidėsčiusio ūkio subjekto ar įstaigos paminėjimas ir pan.).
Taigi, jūsų teismui programų ‚filtravimo‘ rezultatai. Eilės tvarka, pagal rinkimų numerius.

Nr.1. Partija Tvarka ir teisingumas. Klaipėdos miesto savivaldybėje į tarybą kandidatuoja 22 asmenys. Jų informaciniame portale www.tvarka.lt galima rasti savivaldos politikos prioritetus, visai Lietuvai skirtą 2019 m. savivaldybių tarybų rinkimų bendrą programą. Naujienų sraute galima rasti informacijos apie kandidatus ir jų prioritetus Vilnius miesto ir Kauno miesto savivaldybėse. Ir tiek. Išvada peršasi viena – Klaipėdos miestas nėra prioritetas partijai, o apie kandidatus pačiam ieškotis informacijos socialinių tinklų platybėse, deja, bet kažkaip nesolidu šalies masto partijai. Mano pietiniam miesto kampeliui, aišku, dėmesio 0.

Nr.2. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Klaipėdos miesto savivaldybėje į tarybą kandidatuoja 31 asmuo. Jie turi savo atskirą Klaipėdos skyriui skirtą internetinę svetainę http://klaipeda.lvzs.lt/ kurioje, visgi, šiems rinkimams skirtos informacijos, deja, rasti nepavyko. Keliaujame į bendrąją interneto svetainę http://www.lvzs.lt/lt/ Joje yra pateikta nuoroda į savivaldybių tarybų rinkimus, joje galima rasti informacijos apie kandidatus į merus ir jų programas. Deja, puslapis apie sąrašus vis dar ruošiamas… akivaizdu, kad nepavyko rasti miestui skirtos programos. Mano pietiniam miesto kampeliui, aišku, dėmesio 0.

Nr.3. Visuomeninis rinkimų komitetas „Titov ir teisingumas“. Nei lietuvių, nei rusų kalba nepavyko rasti nieko oficialaus. Tik žiniasklaidos informaciją. Todėl teigiu, kad mano pietiniam miesto kampeliui, aišku, dėmesio 0.

Nr.4. Lietuvos socialdemokratų partija. Klaipėdos miesto savivaldybėje į tarybą kandidatuoja 40 asmenų. Analizę pradedu nuo Klaipėdos skyriaus internetinės svetainės http://www.lsdpklaipeda.lt/ kurioje pavyko rasti trumpąją rinkimų programą (ilgosios, deja, nepavyko rasti). Pačios programos ir joje išdėstytų prioritetų šioje savo apžvalgoje nekvestionuoju. Tačiau, kaip ir galima buvo numanyti, trumpojoje programoje detalių kažin ar galima tikėtis. Todėl mano pietiniam miesto kampeliui, aišku, konkretaus ir tikslinio dėmesio rasta 0.

Nr. 5. Lietuvos žaliųjų partija. Kelia 17 kandidatų į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą. PAGALIAU! oficialiame www.lzp.lt puslapyje paspaudusi nuorodą „rinkimai2019“ randu tiek kandidato į Klaipėdos miesto merus, tiek ir sąrašo miestui rinkiminę programą. Analizuoju tik pastarąją. Ji labai lakoniška ir, aišku, nieko konkretaus Pietinei miesto daliai nerandu. Išvada vėl ta pati: mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr.6. Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. Klaipėdos miesto savivaldybėje į tarybą kandidatuoja 29 asmenys. Keliauju į pagrindinę svetainę www.tsajunga.lt Kažkodėl pradiniame internetinės svetainės puslapyje akcentas merų rinkimams, apie kuriuos labai lengvai randama plati ir išsami informacija. Pateikiama bendroji, respublikinė, vietos savivaldos rinkimų programa. Deja, daugiau miestui dėmesio nepavyko rasti. Nėra jos ir prie partijos skyrių. Išvada vėl ta pati: kol kas mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr.8. Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Kelia 19 kandidatų į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą. Oficiali svetainė www.lsddp.org Intensyviai maigoma nuoroda „rinkimai“, deja, niekur nenuvedė. Nieko nepavyko (akcentuoju, greituoju būdu) rasti apie vietos savivaldos rinkimus Klaipėdos mieste. Išvada vėl ta pati: kol kas miestui bei mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr.9. Visuomeninis rinkimų komitetas „Rusakalbė Klaipėda“. Kelia 17 kandidatų į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą. Nei lietuvių, nei rusų kalba nepavyko rasti nieko oficialaus. Paieškos sistemose matyti, kad yra informacijos socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. Deja, kol kas šių erdvių neanalizuoju. Todėl vėl tenka formuluoti išvadą, kad jei nėra internetinės svetainės ir oficialiai prieinamos informacijos, mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr.10. Lietuvos respublikos liberalų sąjūdis. Klaipėdos miesto savivaldybėje į tarybą kandidatuoja 35 asmenys. Oficialioje partijos svetainėje www.liberalai.lt randame nuorodą į vietos savivaldos rinkimus „Liberali savivalda 2019“, kurioje pateikta respublikinė rinkimų į savivaldybių tarybas ir merus programa. Toliau ieškau Klaipėdai skirtos informacijos ir O DŽIAUGSME, randu Klaipėdos miestui skirtą nuoroda http://www.klaipedosliberalai.lt/ VALIO! Pagaliau viltis rasti kažką konkretaus atgimsta, nes randu labai aiškiai pateiktą LRLS Klaipėdos skyriaus rinkiminę programą 2019 metų savivaldos rinkimuose. Ir pagaliau randu kažką apčiuopiamo Pietinei miesto daliai. Pateikiu įrodymus – citatas iš programos (kalba netaisyta): „Pietinėje miesto dalyje sutvarkysime Vingio bei Neringos gyvenamųjų mikrorajono teritorijas“, „<…> rekonstruosime Baltijos-Šilutės pl. sankryžą“, „<…> pratęsime Statybininkų per. per LEZ teritoriją iki Šilutės kelio“, „rezultatas – įsteigti trys bendruomenių namai pietinėje, centrinėje, šiaurinėje miesto dalyse“, „modernizuosime 10 ugdymo įstaigų Pietinėje ir centrinėje miesto dalyse“, bei „Pietinėje misto atidarysime modernią biblioteką – bendruomenės namus“. Aišku, rekomenduočiau partijos atsakingiems asmenims šiek tiek su programos teksto korektūra padirbėti, bet galiu drąsiai konstatuoti, kad taip, dėmesio yra ir Pietinei miesto daliai, ir konkrečiai mano pietiniam miesto kampeliui. Valio!

Nr.12. Darbo partija. Kelia 16 kandidatų į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą. Oficiali svetainė www.darbopartija.lt Čia randame nuorodą į vietos savivaldos rinkimus, tačiau ten pateikta tik informacija apie kandidatus į merus visoje Lietuvoje. Paspaudus nuorodas į partijos kandidatų sąrašą Klaipėdos mieste bei į partijos rinkimų programą informacija, deja, nepateikiama. Išvada vėl ta pati: kol kas miestui bei mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr.13. Politinė partija Rusų aljansas. Jie kelia 18 kandidatų į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą. Nei lietuvių, nei rusų kalba nepavyko rasti nieko oficialaus. Paieškos sistemose matyti, kad yra informacijos socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. Deja, kol kas šių erdvių neanalizuoju. Todėl vėl tenka formuluoti išvadą, kad jei nėra internetinės svetainės ir oficialiai prieinamos informacijos, mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr.18. Lietuvos centro partija. Jos sąraše VRK duomenimis net 42 kandidatai. Oficialiojoje svetainėje www.centropartija.lt labai lengvai randama nuoroda į Klaipėdos miestą https://lcpklaipeda.lt/ VALIO VALIO VALIO! Deja, pats informacijos pateikimas nelabai sklandus. Tik prie naujienų srauto galima rasti partijos keliamų kandidatų sąrašą. O programos nuorodoje keistai nuteikė pateikta informacija: „Savivaldybių rinkimų programa (tikslinama naujiems rinkimams)“. Programa bendrinė, joje yra skiriama dėmesio miesto senamiesčiui ir pajūriui. Deja, pačios piečiausios pietinės dalies aktualijų identifikuoti nepavyko. Todėl ir vėl tenka konstatuoti, kad mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr. 19. Visuomeninis rinkimų komitetas „Mano Klaipėda“. Šis komitetas kelia 35 kandidatus į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą. Šio komiteto interneto svetainę visgi pavyko rasti – tai www.manoklaipeda.lt ir tai jau smagu! Puslapyje pateikiamas visas kandidatų sąrašas su nedideliais prierašais su kandidatų prioritetais. Tokia inovacija tikrai sveikintina, nors norėtųsi lengvai rasti ir apibendrintą komiteto programą. Kai kurie iš kandidatų pateikia ir savo biografijas. Ką pavyko išskaityti kandidatų prioritetuose – konkretaus dėmesio pietinei miesto daliai neišsakė nė vienas kandidatas, nors miesto centrinės bei šiaurinės dalies (senamiesčio ir pajūrio) akcentų tikrai yra. Pavyko tik 4 kandidatų prioritetuose rasti minčių apie viso miesto dalių suvienijimą. Tai tiek. Sunku kažką spręsti daugiau, nes nepavyko rasti visuminės programos. Todėl tenka konstatuoti, kad pietinei miesto daliai gal ir būtų teikiamas dėmesys, bet kol kas konkrečiai mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr. 20. Visuomeninis rinkimų komitetas „Už pokyčius Klaipėdoje“. Šis komitetas kelia 15 kandidatų į miesto tarybą. Tenka kartotis, kad nepavyko rasti nieko oficialaus. Paieškos sistemose matyti, kad yra informacijos socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje. Deja, kol kas šių erdvių neanalizuoju. Todėl vėl tenka formuluoti išvadą, kad jei nėra internetinės svetainės ir oficialiai prieinamos informacijos, mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Nr. 23. Visuomeninis rinkimų komitetas „Vytautas Grubliauskas ir komanda“. Šio komiteto sąraše 30 kandidatų. PUIKU: Komitetas turi savo internetinę svetainę www.uzklaipeda.lt kurioje ir pradedu kandidatų ir programos paieškas. Labai patiko, kad prie kandidatų galima paspausti nuorodas ir susipažinti su jų išplėstinėmis biografijomis. Todėl VALIO VALIO VALIO! Analizuodama pačią programą, radau nemažai šiaurinės ir centrinės miesto dalies akcentų, tuo tarpu tiesiogiai pietinei daliai skirtas tik vienas konkretus sakinukas, kad „greitam išvažiavimui iš miesto sutvarkysime ne tik Baltijos prospektą, bet ir pratęsime Statybininkų prospektą iki Šilutės kelio“. Daugiau kažko konkretaus Pietinės dalies piečiausiam kampeliui nepavyko rasti, todėl belieka daryti išvadą, kad pietinei miesto daliai gal ir būtų teikiamas dėmesys, bet kol kas konkrečiai mano pietiniam miesto kampeliui dėmesio 0.

Ar dar bereikia apibendrinimo? Tikriausiai ne. Faktas, kad tik kelios partijos ir keli visuomeniniai rinkimų komitetai pateikia sklandžią vietos savivaldos rinkimų programą ir sklandžią informaciją apie kandidatus internetinėse svetainėse. Kažką sužinoti apie kitus – tai jau panašu į bėgimą su kliūtimis. Ar tai turėtų patikti rinkėjams? Greičiausiai ne. Retas kuris imsis vargti ir ieškoti kažko daugiau, negu plakatas gatvėje ar lankstukas pašto dėžutėje, o gal – draugo pašnibždėjimas. Tai ar vėl verksime, kad Klaipėdoje mažai žmonių ateina į rinkimus?


Related posts

Leave a Comment