Kodėl svarbu domėtis politika


Nors dalis Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros darbuotojų jau ne vienerius metus arba patys aktyviai dalyvauja visuomeniniuose ir politiniuose procesuose arba juos vertina vietinėje, šalies bei užsienio spaudoje, šie metai ypatingi tuo, kad pradedame kryptingai dirbti su Klaipėdos miesto jaunimu.
Pirmasis darbas šiame fronte – tai Klaipėdos miesto jaunimo politinio raštingumo tyrimas.
Šis tyrimas yra tik viena iš „Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021“ projekto platformos „Dialogai“ veiklų, įgyvendinama kartu su Klaipėdos universiteto Studentų Sąjunga. Visomis projekto veiklomis bus siekiama paskatinti jaunimo pilietinį ir politinį aktyvumą.
Kodėl svarbu (nors šiek tiek) domėtis politika?
Turime 3 labai svarias priežastis:

1. Valdžia (Prezidentas, Seimas ir Vyriausybė, Merai ir Savivaldybių tarybos) ir politika daro įtaką beveik visoms mūsų gyvenimo sritims.

Patinka tai mums, ar nepatinka, frappuccino kaina jaunimo pamėgtose ka(fe)inėse tiesiogiai priklauso nuo valdžios nustatyto importo muito kavai, nuo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) prekėms ir paslaugoms dydžio ir t.t.
Todėl pirmasis žingsnis – tai pripažinimas, kad mūsų gyvenimas itin didele dalimi priklauso nuo valdžios priimamų sprendimų.
Kai tai pripažįstame, seka antras žingsnis – kodėl gi nepaskyrus (nors šiek tiek) laiko suprasti, kaip šis procesas veikia? Kas priima įstatymus? Už ką atsakinga vietos valdžia? Ar aš galiu kaip nors paveikti šį procesą? Turėdami (bent jau bazinį) supratimą, gebėsime geriau spręsti savo problemas ir planuoti ateitį bei, kad ir kaip banaliai beskambėtų, tikrai prisidėsime prie geresnio ir gražesnio rytojaus

2. Domėjimasis politika, žinios apie politiką padeda tapti informuotu rinkėju.

Lietuvoje rinkėjų aktyvumas yra žemas. Klaipėdos mieste – katastrofiškai žemas. O jaunimo tarpe – apokaliptinis pasyvumas.
Tiems, kas iš viso neina balsuoti, reikėtų grįžti prie #1 punkto ir jį dar kartą perskaityti. Ar aš galiu kaip nors paveikti šį (t.y., politinį) procesą? Atsakymas yra „taip, aš galiu“, „taip, mes galime“.
Tai nereiškia, kad reikia perskaityti kiekvieną straipsnį populiariame internetiniame portale ar peržiūrėti kiekvieną debatų laidą prieš eilinius rinkimus. Tačiau kai išsiaiškiname kas už ką atsakingas ir kaip veikia sistema, seka trečias žingsnis – išsiaiškinti, ko noriu aš pats/pati sau ir savo šeimai, artimiesiems ar draugams. Tada rinkimų metu beliks išsirinkti/pasirinkti tuos kandidatus, kurių pasiūlymai bus patys artimiausi mūsų normas. Lengva? Labai!
Bet, bet yra vienas bet… turime būti 1) sąžiningi ir 2) būti atlikę pirmus du žingsnius. Nes kitaip norai prasilenks su realybe. Mes galime norėti visai nemokėti mokesčių, bet tada negalime reikalauti nemokamo gydymo ligoninėse, nes visos „nemokamos“ paslaugos yra, deja, bet apmokamos iš surinktų mokesčių.
Atrodo, kad visko per daug? Galbūt. Bet visada galima įžvelgti ir daugiau privalumų. Atsiminkite, kad informuotas rinkėjas – tai kiekvieno kandidato siaubas O argi tai nėra smagu? Ir tai mus veda tiesiogiai prie punkto #3.

3. Politika yra linksma.

Nors tai gal ir neatrodo taip linksma, kaip išeiti su draugais penktadienio vakarą, tačiau politikoje yra ir daug linksmybių. Netikite? Tada pažiūrėkite šį Youtube vaizdelį iš vienos itin karštos rinkiminės kampanijos (didžioji linksmybė prasideda nuo 2:40 minutės ir būtinai atkreipkite dėmesį į žurnalistės veidą). Argi nelinksma?


Related posts