Pradedame


www_151008Šiandien startuoja naujas tinklaraštis. Dabartiniais laikais tai nėra didelis įvykis, nes kasdien startuoja tūkstančiai ir tikriausiai panašus jų skaičius tuo pat metu paskelbia paskutiniuosius įrašus ir užtyla amžiams. Tokia šių dienų realybė. Be abejo, kaip ir kiekvienas pradedantis, tikimės išvengti tokio likimo.
Kodėl pradedame? Visų pirma, dėl to, kad tinklarašis gimsta kaip savotiška socialinė misija – siekis dalintis tuo, ką žinome ir suprantame apie visuomenę ir valstybę, apie jų santykį, su tais, kam tai svarbu. Antra, šis tinklaraštis bus kolektyvinis – t.y., sutelkiamos ne tokio ir mažo skaičiaus bendraminčių pastangos.
Kodėl valdysena? Valdysena (anglų kalboje – governance) yra naujas požiūris į valstybės ir visuomenės santykius. Nors pats terminas valdysena (governance) yra gana senas, tik dvidešimto amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje valdysenos konceptas tapo vienu pagrindinių socialiniuose moksluose. D.Levi-Faur skaičiais iliustruoja įspūdingą valdysenos koncpeto išpopuliarėjimą per pastaruosius trisdešimt metų – nuo kelių šimtų publikacijų devintajame XX amžiaus dešimtmetyje iki beveik 20 tūkstančių publikacijų XXI amžiaus pirmajame dešimtmetyje.
Ką šiame tinklaraštyje rasite? Šiame tinklaraštyje bus pateikiami komentarai, tyrimai, recenzijos, apžvalgos apie valstybę ir visuomenę. Dalinsimės mintimis apie tai, kas (ne)veikia, kodėl (ne)veikia tiek Lietuvoje, tiek platesnėje erdvėje.
Kas bus šio tinklaraščio autoriai? Kol kas tinklaraštis vienija Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir teisės katedros dėstytojus, tačiau tikimės, kad ši iniciatyva sudomins ir kitus. Tiek mūsų kolegas Klaipėdos universitete, tiek kitose mokslo ir studijų institucijose. Esame atviri ir pasiryžę suteikti galimybę išdėstyti savo sukauptas žinias, savo požiūrį į tai, kaip vyksta įvairūs socialiniai procesai, kiekvienam, kuris turės ką pasakyti.

Taigi pradedame. Ir tikimės, kad bus kaip pasakoje: gyveno jie ilgai ir laimingai.


Related posts